Dansk Korn & Foder

DAKOFO's arbejde med indkøb af ansvarlig soja

DAKOFO arbejder løbende med, at sikre sig at mere og mere af den soja der indkøbes til den animalske sektor i Danmark, er produceret under ansvarlige forhold for natur, miljø og de mennesker der indgår i produktionen. Herunder er angivet en række af de initiativer som branchen har tilsluttet sig. 

 

Indløbskriterierne af 2014 - Soja 

DAKOFO har gav i 2014 tilsagn om, at følgende seks skærpede krav til ansvarlig soja blev opfyldt, idet disse er stilles overfor leverandørerne:

  • Leverandøren er medlem af Global Compact eller lignende
  • Leverandøren støtter ikke og er ikke involveret i børnearbejde, tvangsarbejde, diskrimination eller overgreb
  • Leverandøren støtter arbejdstageres ret til foreningsfrihed og retten til at indgå kollektive overenskomster for alle arbejdstager
  • Leverandøren støtter og forpligter sig til at følge soja-moratoriet og køber ikke sojabønner fra områder i Amazonas, der er ryddet efter den 24. juli 2006
  • Leverandøren har en politik om ikke at købe sojabønner, der er dyrket på arealer, der efter maj 2009 er ryddet for naturlig vegetation, med mindre det er i overensstemmelse med national lovgivning
  • Leverandøren har en politik om, at anvendelsen af pesticider sker i overensstemmelse med den lokale lovgivning samt Stockholm-konventionen og Rotterdam-konventionen.

 

Følgende DAKOFO medlemsvirksomheder har tilsluttet sig: 

 

DLA-Agro 

Brdr. Ewers

Danish Agro

DLG

Hedegaard Agro 

Himmerlands Grovvarer

Hornsyld Købmenadsgaard

Mollerup Mølle

NAG

Nielsen & Smith

Nordvest Foder A/S

Salling Grovvarer 

Vejrup Andel

Vestjyllands Andel 

 

FEFAC Soy Sourcing Guidelines 

Gennem sit arbejde i den europæiske foderproducent organisation FEFAC, har DAKOFO bidraget til udarbejdelsen af klare guidelines for sourcing af soja. Guidelinesene kan læses her

Herunder har DAKOFO på vejene af sine medlemmer underskrevet FEFAC's commitment to responsible sourcing og feed materials, with a specific focus on soybean meal used for animal feeding purposes. som binder underskriverne til at følge de ovennævnte guidelines. 

 

FEFAC's Soy Sourcing Guidelines er benchmarket af ITC, benchmarken kan findes her.

 

EU PEFCR (Product Environmental Footprint Category Rules) 

Gennem sit aktive arbejde i FEFAC, har DAKOFO deltaget i udarbejdelsen af EU PEFCR for foder til den animalske sektor. mere information om arbejdet med PEFCR kan findes her.

 

DPI - Dansk Protein Innovation 

Efter Det Nationale Biøkonomi Panels anbefalinger på proteinområdet er DAKOFO blevet stiftende medlem af DPI, som er et public private partnership, som søger at styrke udviklingen af alternative proteinkilder i Danmark. 

 

DIEH - Dansk Initiativ for Etisk Handel

DAKOFO er endvidere blevet medlem af DIEH, og herunder indtrådt i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja, som du kan læse mere om her.